“Mooi uitgebalanceerd en erg goed”. Zo typeert meesterbrouwer Gerard van den Broek het Hertog Jan Bockbier 2013. Bij Café De Dikke in Leusden, eerder dit jaar uitgeroepen tot Vriendenkring Hertog Jan-café van het Jaar 2013, sloeg hij dinsdag het eerste fust van dit karakteristieke herfstbier aan. Vanaf nu is het robijnrode bier volop verkrijgbaar bij zowel supermarkten, slijterijen als in de horeca.

Wie herfst zegt, zegt ook Bockbier. De komende weken kan Nederland weer genieten van deze oer-Hollandse bierspecialiteit. “Mooi zacht. Met een iets zoetige smaak en een aangename bitterheid. Een mooi uitgebalanceerd Bockbier. Ik vind hem erg goed”, typeert Meesterbrouwer Gerard van den Broek het Hertog Jan Bockbier 2013. Ralf Wijnen is het daarmee eens. De eigenaar van Café De Dikke in Leusden sloeg dinsdagavond samen met Van den Broek het eerste vat aan en zegt: “Wij tappen al jaren Hertog Jan Bockbier. Hij smaakt ieder jaar wel een tikje anders, maar is altijd goed. Ook dit jaar weer.”


Dat de Bockbierprimeur dit jaar voor Café De Dikke was, komt omdat de zaak in april van dit jaar werd uitgeroepen tot Vriendenkring Hertog Jan-café van het Jaar. Bij de Vriendenkring Hertog Jan zijn alleen (eet)cafés aangesloten die extra aandacht geven aan de speciaalbieren van dit merk.

Wijnen is blij dat het Bockbier er weer is. “Er is altijd een grote groep gasten die er echt naar uitkijkt. Ook gasten die meestal pils of wijn drinken proberen in de herfst altijd minstens één Bockbiertje. Dat maakt dit bier echt uniek. Vorig jaar hebben wij 24 fusten Bockbier getapt. En dat verwacht ik voor dit jaar ook wel weer. Het loopt altijd erg goed.”

Bockbier is een echte Nederlandse biertraditie. Vrijwel alle Nederlandse brouwers, groot en klein, brengen jaarlijks in de eerste week van oktober een herfstbier op de markt. Het biertype vindt zijn oorsprong in het Duitse plaatsje Einbeck waar rond 1600 een vergelijkbaar donker bier werd gemaakt. De naam Bockbier zou hiervan zijn afgeleid. Via Beieren kwam het uiteindelijk in Nederland terecht.

Hertog Jan Bockbier onderscheidt zich van de meeste andere Bockbieren doordat het bovengistend is. Het geeft het bier volgens Gerard van den Broek meer smaak dan bieren die via de ondergistende brouwmethode zijn gemaakt. “In 1983 waren wij de eerste brouwerij die een bovengistende bock uitbracht.”
De Hertog Jan Brouwerij stond hiermee aan de basis van de opleving van deze biertraditie.

Hertog Jan Bockbier bevat 6,5% alcohol en smaakt het beste als het op 10 à 12˚ Celsius gedronken wordt. Meesterbrouwer Gerard van den Broek adviseert om tussen iedere slok een stukje rettich met zout te eten. Het neutraliseert de smaak en prikkelt de papillen om weer optimaal van de volgende slok te kunnen genieten. Bockbier is ook een prima maaltijdbegeleider. Het is bijvoorbeeld heerlijk bij een kippenpootje of gebraden stuk wild.

Het Hertog Jan Bockbier 2013 is vanaf nu verkrijgbaar in fles en fust.

Bron: Echtemannen.nl

Trek in gezelligheid? Kom langs!

RESERVEREN

Wilt u direct reserveren? Dat kan! Wij werken met 2 tijdsblokken; tot circa 19:15 uur en vanaf 19:15 uur. Mocht dit niet uit komen neem dan even contact met ons op. Ga je naar de middag voorstelling van de 14De Musical geef dit dan even aan ons door. 

*Reserveren kan tot 15.00 uur via sms, Whatsapp en telefonisch:
06 - 12431616

* Reserveren na 15.00 uur bel dan gerust even naar De Dikke:
033 - 4950037

Wij horen graag van u. Tot snel!

RESERVEREN

Wilt u direct reserveren? Dat kan!

*Reserveren tot 15.00 uur via sms, Whatsapp en telefonisch via: 06 1243 1616
*Reserveren na 15.00 uur  bel dan gerust even naar De Dikke dit kan via: 033 - 495 0037

Wij horen graag van u. Tot snel! Druk hieronder op de knop ‘RESERVEREN’ om te bellen met De Dikke.

Reserveren bij de Dikke RESERVEREN.

CONTACT

Ralf en Jolanda Wijnen

Zwarteweg 3
3833 AK Leusden
06 - 124 31 616
033 - 495 00 37
info@dedikke.nl

Café De Dikke LeusdenCafé De Dikke LeusdenCafé De Dikke Leusden

Tips voor Leusden
- GroetenUitLeusden.nl

OPENINGSTIJDEN

Maandag gesloten
Dinsdag gesloten
Woensdag 15.00 - 01.00 uur
Donderdag 15.00 - 01.00 uur
Vrijdag 15.00 -02.00 uur
Zaterdag 15.00 -02.00 uur
Zondag 15:00 -01.00 uur

Keuken open voor diner:              15.00 -21.00 uur.